[...] to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na przykład w wersji bogatobiałkowej, dzięki czemu łatwiej jest ją wkomponować w jadłospis.
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Czego potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74% 20 g masła 15 g oleju kokosowego 1 jajko 50 g ksylitolu 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Jak wykonać: 75 g czekolady, masło oraz olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy. [...]
[...] sporą część galaretki. Dzięki temu spód będzie bardziej wilgotny. Na stężałej galaretce układamy pokrojone banany. Serek wiejski blendujemy na gładko, dodajemy jogurt i białko - wszystko dokładnie miksujemy. Żelatynę rozrabiamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Lekką tężejącą masę wykładamy na banany. [...]
Czego potrzebujesz: 240 g czerwonej fasoli z puszki 200 g banana 20 g mąki kokosowej 20 g oleju kokosowego 20 g masła orzechowego 30 g kakao 60 g Vegan Protein Strawberry 15 g erytrytolu 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji Jak wykonać: Wszystkie składniki poza czekoladą blendujemy na gładką masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
[...] przemianę materii i liczbę kalorii spalanych w spoczynku. Nie są to może jakieś szalone liczby, ale każda najdrobniejsza pozytywna zmiana w organizmie ma znaczenie. Po jakie białko sięgać? Wybór masz bardzo duży — chude mięsa, drób, ryby, ale także jaja, nabiał, rośliny strączkowe, a także odżywki białkowe. Sprawdź: Białko serwatkowe, a [...]
[...] wpływ na wazoaktywny peptyd jelitowy = VIP), wzmaga aktywność aromatazy i syntezę progesteronu Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 mają: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu czyli GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Składniki: 60g mąki gryczanej 30g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 4 jaja 140g banana 60g zmielonych migdałów 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta sody oczyszczonej na wierzch: 90g borówek i 60g malin Sposób przygotowania: Jaja i banana zblendować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do [...]
W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]
Czego potrzebujemy: 70 g ksylitolu lub inny słodzik w odpowiedniej ilości 60 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 110 g mąki orkiszowej 150 g płatków owsianych 50 g żurawiny 40 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło razem z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy - jajko, szczyptę soli, sodę, cynamon, [...]
[...] do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja [...]
Czego potrzebujemy: 110 g masła orzechowego - najlepiej crunch 60 g oleju kokosowego 60 g izolatu białka serwatkowego - czekoladowego 35 g kakao 10 g maki kokosowej 30 g orzechów ziemnych 70 g czekolady min 74 % kakao 10 g oleju koko lub kremu NutWhey biała czekolada - kokos Jak wykonać: Olej kokosowy wraz z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli [...]
[...] żywieniowych. Skup się na jakości swojej diety, bazuj na nieprzetworzonych produktach spożywczych. Dodaj więcej nieskrobiowych warzyw do swojej diety i upewnij się, że jesz białko przy każdym posiłku, abyś czuł się po nich syty. Naucz się rozpoznawać sygnały wysyłane przez Twoje ciało, odróżniaj stan kiedy jesteś głodny i kiedy jesz, ponieważ [...]
Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]